Σπάνιοι υδροβιότοποι με φλαμίνγκο, αργυροπελεκάνους, ερωδιούς. Σαρδέλες, κουτσομούρες, γαρίδες και χέλια σπάνιας διατροφικής αξίας. Οξύρρυγχοι και χαβιάρι, κέφαλοι και αυγοτάραχο, αλλά και μια μοναδική «αγέλη» δελφινιών.

 

Μπορεί να τα συναντήσει κανείς όλα αυτά σε έναν τόπο; Ο Σταύρος Θεοδωράκης σας αποκαλύπτει έναν «κρυμμένο» παράδεισο στην καρδιά της Ελλάδας.

 

Όμως «ο Κόλπος με τις λίμνες» εκπέμπει SOS. Παράκτιες δραστηριότητες χωρίς όρια, αλλά και υπεραλίευση δημιουργούν «ασφυξία» στους θαλάσσιους οργανισμούς και στους ανθρώπους της περιοχής.

 

«Πρωταγωνιστές» γεμάτοι με εικόνες μοναδικής ομορφιάς, αλλά και προβληματισμού λίγο πριν ξημερώσει η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 

Δείτε αποσπάσματα της εκπομπής:

«Υπάρχει μια πληθώρα ανθρώπινων δραστηριοτήτων που το αποτύπωμά τους, τα απόβλητά τους, τα σκουπίδια τους, όλα αυτά μαζί θα καταλήξουν αργά ή γρήγορα στον Αμβρακικό» αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος Δημήτρης Μπαρέλος.
Ο Σωτήρης είναι ο «δάσκαλος» του Kitesurf στην Κορωνησία. «Αν έχει αέρα, μπορώ να φτάσω ως την Πάργα» λέει. Από την άλλη η Χριστίνα εξομολογείται στον Σταύρο Θεοδωράκη: «στον Αμβρακικό μεγάλωσα. Κολυμπούσαν τα δελφίνια δίπλα μας, από όταν ήμουν μωρό».
Ο ιστορικός και περιηγητής Ηρόδοτος ήταν εθισμένος στην γεύση του χαβιαριού. Δαρδανέλια, Βόσπορος, Μαύρη Θάλασσα, Αστραχάν. Από εκεί πριν 30 χρόνια έφεραν τους πρώτους οξύρρυγχους στο Ψαθοτόπι, στις ακτές του Αμβρακικού, όπου παράγεται το μοναδικό χαβιάρι στην Ελλάδα.
Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την γαρίδα του Αμβρακικού, την γνωστή γάμπαρη δηλαδή, μοναδική στον κόσμο; Ο καθηγητής Γιάννης Σκούφος έχει τις απαντήσεις.

Είπαμε

Ήταν το ‘81 που ο Ρότζερ Μουρ στην ταινία «Για τα µάτια σου µόνο» παρήγγειλε «γαρίδες από την Πρέβεζα». Γάμπαρη δηλαδή!

Μας είπαν

Στον Αμβρακικό παρατηρείται έλλειψη οξυγόνου κάτω από ένα συγκεκριμένο βάθος, 15 - 18 μέτρα. Έτσι περιορίζεται ο ζωτικός χώρος στα ανώτερα στρώματα της θάλασσας.

error: