Οι «Πρωταγωνιστές» αποχαιρετούν την τηλεοπτική σεζόν, προβάλλοντας «τα σημαντικά της ζωής» και φέρνουν στο φως ιστορίες συνανθρώπων μας που σώθηκαν, επειδή κάποιοι άλλοι τους πρόσφεραν το πολύτιμο «μόσχευμα».

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντά ασθενείς με λευχαιμία που προχώρησαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών αλλά και δότες που χαρίζουν ζωή.

 

Οι κάμερες των «Πρωταγωνιστών» καταγράφουν τις ιστορίες:

 

– Του Κωνσταντίνου που την ημέρα που διαγνώσθηκε με λευχαιμία, μάθαινε ταυτόχρονα ότι είχε πετύχει να μπει στην Ιατρική σχολή της Πάτρας

 

– Του Σωτήρη, εθελοντή του ”Choose Life” που έδωσε μόσχευμα στον αδελφό του και τον έσωσε

 

– Του Νίκου, εθελοντή της «Ελπίδας» που αποφάσισε να δώσει μόσχευμα για ένα 11χρονο αγόρι στην Ινδία

 

– Του Δημήτρη και της Έφης: Ο Δημήτρης διαγνώστηκε με λευχαιμία όταν ήταν μαθητής Δημοτικού και η Έφη είναι αυτή που του έδωσε το πολύτιμο μόσχευμα

 

Ιστορίες που εξελίσσονται στην  Ελλάδα που παρά τις συνεχείς εκκλήσεις παραμένει μια χώρα που η προσφορά δοτών μυελού των οστών είναι πολύ μικρή συγκριτικά με την Βόρεια και Δυτική Ευρώπη.

 

Στην εκπομπή μιλούν επίσης:

 

 – Ο Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, Διευθυντής Αιματολογικού Τμήματος και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών: «Κάποτε έχανα αρκετούς ασθενείς που ήταν τραγικό να τους λέω ότι ‘’συγγνώμη, δεν βρίσκουμε δότη’’. Τώρα ευτυχώς αυτό το λέω όλο και πιο σπάνια».

 

– Ο Ιωάννης Μπαλταδάκης, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής και Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στον Ευαγγελισμό: «Η λευχαιμία δεν συνδέεται με τον τρόπο ζωής. Είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε οποιονδήποτε. Και μόνο η μεταμόσχευση επισφραγίζει τελικά την ίαση».

 

Δείτε περισσότερα: 

Πώς είναι η ζωή σε ένα υποβρύχιο και τι λέει ο υποβρύχιος καταστροφέας που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή;
Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος που έχει θέσει μια γυναίκα καταδρομέας - αλεξιπτωτίστρια; Τι απαντάει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;
O Νίκος εθελοντής στο «Όραμα Ελπίδας», έδωσε μόσχευμα μυελού των οστών για ένα 11χρονο αγόρι στην Ινδία.
Ο Δημήτρης διαγνώστηκε με λευχαιμία όταν ήταν μαθητής Δημοτικού και η Έφη είναι αυτή που του έδωσε το πολύτιμο μόσχευμα.

Είπαμε

Οι καλοκαιρινές εβδομάδες που οι Έλληνες έχουν μια αισιοδοξία για τις επερχόμενες διακοπές τους, θα μπορούσαν ίσως να είναι πιο πρόσφορες. Να σκεφτούμε δηλαδή όλοι μας ότι είναι ωραίο να φεύγεις ευτυχισμένος για το χωριό ή το νησί. Χαρούμενος που κάποια στιγμή μπορεί να κληθείς να σώσεις έναν άνθρωπο.

Μας είπαν

Ο Έλληνας δίνει πιο εύκολα μόσχευμα σε Έλληνα γιατί είναι τα γονίδια που έχουμε στην ίδια φυλή. Η Καυκάσια φυλή, δίνει σε Καυκάσια φυλή. Δε θα βρούμε ποτέ δότη από την Ιαπωνία. Έχουμε τελείως διαφορετικά DNA.

error: