Η κάμερα των «Πρωταγωνιστών» διέσχισε το «Περιβόλι της Παναγίας» από τη μια του άκρη ως την άλλη, καταγράφοντας τις ιστορίες των μοναχών, τις σαρακοστιανές τους συνήθειες, τις προσευχές και τα διακονήματα τους. Στο Άγιον Όρος ζουν σήμερα περίπου δύο χιλιάδες μοναχοί, μοιρασμένοι σε 20 Μονές, 12 Σκήτες και 268 Κελλιά. Στην έρημο του Άθω – ζει και άγνωστος αριθμός ασκητών. Ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων που αναζητούν το ίδιο θαύμα. Μιλήσαμε με μοναχούς που ταυτόχρονα είναι και τεχνίτες, γεωπόνοι, οινοποιοί, αγιογράφοι, ξυλογλύπτες, μελισσοκόμοι, βιβλιοθηκάριοι, ψαράδες, αρτοποιοί και βέβαια μάγειρες

 

Ο πατέρας Ιωάσαφ  μαγειρεύει τα ξημερώματα σουπιές στον ταβά και εξιστορεί όσα θυμάται από τον πατέρα Επιφάνιο. 

 

Ο Ιερομόναχος Γερβάσιος της Μονής Σίμωνος Πέτρας -από το υψηλότερο μπαλκόνι του Όρους, 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας – μιλάει για τη διαφορά της παράδοσης από την οπισθοδρόμηση.

 

Ο π. Κουκουζέλης, που ζει μόνος στο Κελλί της Παναγιάς της Τουρλωτής, εξηγεί γιατί δημιουργεί ψηφιδωτά και με πρόσωπα γυναικών.

 

Ο Κινέζος π. Ησαΐας (αρχοντάρης στη Μονή Σίμωνος Πέτρας) και ο Σέρβος ηγούμενος Μεθόδιος της Μονής Χιλανδαρίου, αποκαλύπτουν τους λόγους που τους έφεραν στον Άθω.

 

Οι «Πρωταγωνιστές» ανοίγουν κρύπτες και αποκαλύπτουν αρχαίες περγαμηνές και χειρόγραφα.

 

Δεκαπέντε σεβάσματα (μοναστήρια, κελλιά και σκήτες), είκοσι συνεντεύξεις. Ένα σπάνιο οδοιπορικό στη χερσόνησο, που έχει να γεννηθεί παιδί πάνω από 11 αιώνες.

 

Δείτε αποσπάσματα της εκπομπής:

Ο πατέρας Κουκουζέλης μας μιλάει για τα ψηφιδωτά του και περιγράφει πως είναι να ζει κανείς μόνος του στο Ιερόν Κελλίον Κοιμήσεως Θεοτόκου Τουρλωτής.
Τι θυμάται ο πάτερ Νικήτας - μεγαλόσχημος πλεόν - από την γνωριμία του με τον Άγιο Παΐσιο;
Ο μάγειρας του Κελλιού των Ιωασαφαίων στις Καρυές, πατέρας Ιωάσαφ, μας εξηγεί τι τρώνε την Μ. Εβδομάδα στο Όρος και μαθαίνουμε την ιστορία του.

Είπαμε

Στο Άγιον Όρος δεν υπάρχει πρωί και βράδυ. Εδώ η ώρα είναι η Βυζαντινή και η νύχτα είναι αφιερωμένη στη λατρεία. Οι ακολουθίες, ξεκινούν, δυο - τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα

Μας είπαν

Το Άγιον Όρος ήταν πάντοτε παραδοσιακό, ήταν πάντοτε μέσα στο πνεύμα των αγίων πατέρων, αλλά ουδέποτε ήταν οπισθοδρομικό.

error: