Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη τα μοναστήρια της Ελλάδας φανερώνονται στους «Πρωταγωνιστές»

 

Ήρθαν λοιπόν ξανά οι μέρες που το βλέμμα στρέφεται στον άθλο του Ορθόδοξου ασκητισμού.

 

Οι «Πρωταγωνιστές» για μια ακόμη χρονιά καταγράφουν αυθεντικές εικόνες και μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν απαρνηθεί τις οικογένειες τους, τις δουλειές τους, τους τόπους τους και έχουν αφοσιωθεί, ψυχή τε και σώματι στη λατρεία του Θεού.

 

Η «εξερεύνηση» του Σταύρου Θεοδωράκη σε τρία μοναστήρια, στη Ρόδο, τον Όλυμπο και τον Ταΰγετο, αναδεικνύει σπάνιες στιγμές του μοναχισμού στον τόπο μας. Μπαίνει μέσα σε ναούς και μεσαιωνικούς πύργους, σε περιβόλια και στάνες, αλλά και στους άβατους χώρους των ιερών κοινοβίων. 

 

Μονή Παναγίας Ζερμπίτσας

 

Εξήντα χρόνια πριν, μια ολιγομελής γυναικεία αδελφότητα εστάλη σε μια βουνοκορφή του αγέρωχου Ταΰγετου, για να δώσει ζωή στη Μονή Ζερμπίτσας που είχε ερημώσει.

 

Σήμερα μια ακμάζουσα γυναικεία συνοδεία με εννέα μοναχές και μια δόκιμη, εμψυχώνει ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός δωρικού ναού.

 

«Τον τόπο που μεγαλώσαμε τον ξεχνάμε», εξηγεί η αδελφή Μυροβλύτισσα -η μόνη που απέμεινε από την αρχική ομάδα- ξεναγώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη στις μικρές κατακόμβες της Μονής που παλιά ήταν στάβλοι και αποθήκες. 

 

«Όσο πιο λίγα βιώσεις έξω στον κόσμο, τόσο πιο καλά νιώθεις μετά εδώ», λέει η αδελφή Χριστοδούλη την ώρα που πλέκει ένα κομποσκοίνι. Πολλοί το φορούν ως βραχιόλι αλλά εδώ το έχουν για να μετράνε τον κανόνα της προσευχής. «Εννέα στροφές έχει ο κάθε κόμπος, συμβολίζοντας τα εννέα τάγματα των αγγέλων» εξηγεί.

 

Πώς είναι η ζωή σε ένα υποβρύχιο και τι λέει ο υποβρύχιος καταστροφέας που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή;
Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος που έχει θέσει μια γυναίκα καταδρομέας - αλεξιπτωτίστρια; Τι απαντάει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;

Είπαμε

«Με τα πόδια να κάνεις τον τελευταίο ανήφορο» με είχε προτρέψει η γερόντισσα! «Και να αντικρίσεις την Μονή, και τον αρχαίο ελαιώνα». Ναι! Ένα χαλί είναι οι φυλλωσιές των αιωνόβιων κορμών που πάνω του πατάει το Μοναστήρι! Κάλλος αμήχανον!

Μας είπαν

Όπως ο πελεκάνος για να σώσει τα παιδιά του από το δάγκωμα του φιδιού, λόγχη την πλευρά του με το ράμφος του και έτρεξε αίμα. Και μ αυτό το αίμα που ήπιαν τα παιδιά σώθηκαν από το δηλητήριο. Έτσι και ο Χριστός στο Σταυρό. Το αίμα αυτό έγινε το φάρμακο της αθανασίας για όλο το ανθρώπινο γένος κι ο ίδιος αναστήθηκε.

error: