Οι «Πρωταγωνιστές» ξεκινούν την τηλεοπτική σεζόν με ένα οδοιπορικό στην Αλβανική Ριβιέρα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης περιηγήθηκε στις ακτές που κολυμπούν άνθρωποι που μιλούν την ίδια γλώσσα με εμάς, έχουν τους ίδιους καημούς αλλά και έναν παραπάνω.

Εξαμίλι, Άγιοι Σαράντα, Χειμάρρα, Αυλώνας είναι κάποιοι από τους σταθμούς αυτού του ρεπορτάζ που προσπαθεί να απαντήσει στο τι πραγματικά συμβαίνει στην Αλβανική Ριβιέρα.

Πόσο μετέχουν και οι πολίτες ελληνικής καταγωγής στην τουριστική «έκρηξη» της περιοχής, τι συμβαίνει με τις περιουσίες τους, πώς είναι η ζωή τους με τους πολίτες της Βόρειας Αλβανίας που πλέον αναζητούν μια καλύτερη ζωή στα παράλια;

Οι «Πρωταγωνιστές» μεταξύ άλλων συναντούν:

– Τη γιαγιά Ερμιόνη Μπρίγκου, την «κυρά της Χειμάρρας», που συνεχίζει να φυλάει τους τάφους Ελλήνων φαντάρων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του ’40.

– Τον Ντίνο Κατσελάνο, που έμαθε την δουλειά στο Μικρολίμανο και τώρα έχει το δικό του εστιατόριο στην παραλία.

– Τον μπάρμπα Βαγγέλη Μένικο, στέλεχος της «Ομόνοιας» που δεν εγκατέλειψε ποτέ την Χειμάρρα.

– Τον Μάριο Χατζίου, που γεννήθηκε στην Ηγουμενίτσα από Αλβανούς γονείς  σήμερα ζει στη Γερμανία– και τα καλοκαίρια του τα περνά στα Σύβοτα και στο Εξαμίλι.

– Την Άντζελα Καραβοκύρη, από την Νάρτα –ένα αμιγώς ελληνικό χωριό– που είναι
δικηγόρος και σύντομα θα προσπαθήσει να μπει στο δικαστικό σώμα.

– Και τον Ιλίρ Πάτσο, που παρουσιάζει κεντρικά δελτία ειδήσεων εδώ και δεκαετίες στα Τίρανα, αλλά με την σύνταξή του θέλει να επιστρέψει στο χωριό του, την Παλάσα.

Ακόμα, οι «Πρωταγωνιστές» επισκέφθηκαν τον «Όμηρο», το ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας που είναι γεμάτο από παιδιά ελληνικής καταγωγής αλλά και αλβανικών οικογενειών.

Πώς είναι η ζωή σε ένα υποβρύχιο και τι λέει ο υποβρύχιος καταστροφέας που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή;
Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος που έχει θέσει μια γυναίκα καταδρομέας - αλεξιπτωτίστρια; Τι απαντάει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;
Η γιαγιά Ερμιόνη, η κυρά της Χειμάρρας όπως την αποκαλολυν, έζησε τον πόλεμο στα 9 της χρόνια και μέχρι σήμερα τιμάει τη μνήμη έξι στρατιωτών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.
«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου. Τίποτα δεν υπάρχει πιο πικρό», μας λέει ο Ιλίρ Πάτσο, όταν σκέφτεται πόσο έχουν αλλάξει τα μέρη που μεγάλωσε.

Είπαμε

Η επίσκεψή μας στον Αυλώνα -την πόλη που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. ως ελληνική αποικία με το όνομα «Αυλών»- σήμανε και το τέλος του οδοιπορικού μας. Για όλους τους κόλπους των 100 χιλιομέτρων της Αλβανικής Ριβιέρας θα μπορούσα να σας διηγηθώ μια ιστορία ανατροπής. Το μόνο ίσως που μένει αμετάβλητο -ενώ όλα τριγύρω αλλάζουνε- είναι το πείσμα των ελληνικής καταγωγής πολιτών να μιλούν την γλώσσα τους, να πιστεύουν στον Θεό τους και να ελπίζουν ότι σε μια Ενωμένη Ευρώπη τα δικαιώματα τους θα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Μας είπαν

Άκου εδώ τώρα, τη Χειμάρρα δεν την αλλάζω τίποτα. Είμαι πάρα πολύ περήφανος που είμαι εδώ στη Χειμάρρα, πάρα πολύ. Γιατί καμαρώνω για ένα πράγμα μόνο. Με το παρελθόν, με την ιστορία της Χειμάρρας.

error: